Kva vil vi | Politikk

Giske MDG – Hovudsaker 2023 –>

Partiprogram

Utfyllende om våre hovedsaker

Infrastruktur: Kollektivtransport

Infrastruktur: Ytterland

Helse og omsorg

Energi og klima

Natur – rent hav

Natur – Jordvern

Tilkomst til områder for friluftsliv

Natur – arealplan, naturmangfold

Aktivitetsbuss/ringbuss, slik vi kan sjå ei mogleg løysing

 

 

Partiprogram

 

MDG sin politikk er basert på solidaritet med alle mennesker, dyr og natur og kommende generasjoner. Giske MDG skal gjøre om dette til lokalpolitikk.

Kort fortalt om våre hovedsaker:

Giske MDG vil jobbe for bedre offentlig kommunikasjon samt flere gang- og sykkelveier, spesielt på farlige strekninger

Vi vil jobbe for å få på plass en aktivitetsbuss

En utvidelse av skoleskysskort til månedskort for å gi ungdommene mer muligheter og frihet

Vi vil jobbe for et renere hav –  Giske kommune må begynne å rense kloakken sin

Arbeide for et bedre arbeidsmiljø og senke sykefraværet i skole/helse. Dette mener vi må gjøres ved å ansette flere, for å redusere slitasje og vikarbruk.

Giske kommune bør verne naturareal for fremtidige generasjoner. 30% er et naturlig mål.

Giske kommune må lage et klimabudsjett, for å synliggjøre konsekvenser for natur og miljø av kommunale beslutninger

 

Utfyllende om våre hovedsaker

Infrastruktur: Kollektivtransport

Samferdsel – Nasjonalt jobber MDG for å gjøre det tryggere, enklere og billigere å reise miljøvennlig

Nasjonalt månedskort er ei hovedsatsing for MDG nasjonalt.  Hovedgrepet er månedskort til 499,- som kan nyttast på all kollektivtransport i landet.

Giske mdg vil jobbe for betre gang- og sykkelvegar, og reduksjon av fartsgrenser på farlege strekningar, f.eks Gjøsundbrua og Giskebrua

Lokalt vil vi jobbe for eit busstilbud som meir enn dagens er tilpassa behova til innbyggerane, med fokus på hurtig og forutsigbar kommunikasjon mellom knutepunkt på alle øyane.  Vi har god kontakt med fylket om dette, som har ansvaret for tilbudet.  Ideelt ønsker vi større bevilgninger, men det er også mulig å få gjort mykje innanfor dagens rammer.

Vi ønsker også ein mulighet for billig oppgradering av skuleskysskort til fullverdig månedskort.  Fylket er positive til å sjå på dette. Dette vil gi skuleelevar høve til å bruke skuleskysskortet også til skyss for fritidsaktivitetar eller kontakt på tvers av øyane. Ein felles ungdomsskule gjer at ungdommane i større grad får kjennskap og vennskap og kjærleik på tvers av øyane. Då bør det leggast til rette for at dei også i fritida kan treffast.

 

Infrastruktur: Ytterland

Ytterland er det naturlige geografiske sentrum i kommunen; Knutepunkt for både kollektivtransport og bilister.  Tilbud lagt hit vil vere lett tilgjengelig for alle innbyggerane.

Vi ønsker at flest mulig tilbud i kommunen blir lagt til Ytterland, både ved at kommunen aktivt plasserer det der eller ved å legge til rette for etablering.  Dette vil skje over tid, i samarbeid med næringslivet og grunneigerane.

Det sentrale arealet ved Ytterland skal kun brukast til fellesformål.

 

Helse og omsorg

Nasjonalt er Grøn Helsepolitikk eit gjennomarbeida alternativ med følgende hovedtrekk:

  • Gi legane og sjukepleierane tida og tilliten tilbake.
  • Sett menneska først, ikkje systemet.
  • Investere i å forebygge problema, heller enn å ta kostnaden ved å rydde opp i etterkant.

Lokalt er helsesektoren plaga av ansatte som må strekke seg langt, og eit høgt sjukefråver.  Vi ser ein samanheng her, og vil ansette fleire.  I beste fall vil det gi bedre tjenester utan auka kostnader, grunna mindre vikarbruk.

 

Energi og klima       

Nasjonalt jobber MDG for energieffektivisering, redusere nedbygging av natur og bremse eller hindre klimaendringer

I Giske betyr dette at:

Giske MDG vil jobbe for at Giske kommune lager eit klimabudsjett. Dette er første steg for å vite kvar det nyttar mest å kutte. Steg 2 blir sjølvsagt å kutte der det monnar, med kunnskap om utslepp og ein heilheitleg plan.

Giske MDG vil jobbe for at det primært nyttast rehabilitering framfor nybygg i kommunale prosjekt

Natur – reint hav

Vi vil jobbe for et renere hav –  Giske kommune må begynne å rense kloakken sin

Natur – Jordvern

Giske MDG mener at det er viktig å ta vare på all matjord. Matjorda er en ressurs som gir oss muligheten til å dyrke mat. Det tar veldig lang tid å danne ny matjord fra plante- og dyrerester. Matjord er utsatt for erosjon fra overflateavrenning ved mye nedbør og vind ved tørke. Vi må gjøre det vi kan for å ta vare på matjorda og legge til rette for et aktivt og miljøvennlig landbruk. Dersom man ser seg nødt til å bygge på et område med matjord, f.eks ved utvidelse av en skole eller annen institusjon, må matjorda tas vare på og flyttes til et egnet område som jordforbedring for matproduksjon.

 

Tilkomst til områder for friluftsliv

Giske kommune har, enn så lenge, flotte områder for å komme seg ut i naturen. Det er viktig at kommunen ivaretar almennhetens interesser i alle saker av interesse for friluftslivet jf. Lov om friluftslivet og sikrer tilkomster til fjell og fjøre gjennom reguleringsarbeid og ved å slå ned på privatisering av områder for friluftsliv og tilkomster til disse områdene.

Giske MDG ønsker god tilrettelegging slik at flest mulig kan komme seg ut i naturen uten at det går på bekostning av dyreliv og naturmangfold. Vi skal både ha områder og løyper for friluftsliv, samt naturvernområder der naturen får være mest mulig uforstyrret.

 

Natur – arealplan, naturmangfold

Naturen danner grunnlaget for at vi skal kunne leve. Ren luft, rent vann er livsnødvendig for mennesker. Naturen gir oss grunnlag for å dyrke og høste mat, fremstille medisiner og den gir oss unike opplevelser. Et rikt naturmangfold er nødvendig for alle økosystemene på jorda. Økosystemene er nødvendige i kretsløpet til alt liv på jorden og ødeleggelse av natur og utrydding av arter kan få uante og ugjenopprettelige konsekvenser.

Giske kommune har en naturmangfoldsplan. Nå er det på tide at politikere, kommuneadministrasjon og utbyggere setter seg inn i innholdet i denne planen og i Lov om forvaltning av naturens mangfold. Formålet med naturmangfoldloven er at naturen med dens biologiske, landskapsmessige og geologiske mangfold og økologiske prosesser tas vare på ved bærekraftig bruk og vern, også slik at den gir grunnlag for menneskenes virksomhet, kultur, helse og trivsel, nå og i fremtiden, også som grunnlag for samisk kultur.

Utbygging må skje i områder som allerede er bebygd for at vi skal holde naturen mest mulig intakt. Hvis det gjøres unntak, må minst like store områder med natur restaureres et annet sted. Dette regnskapet må gå pluss, i naturens favør. Dersom nye områder blir regulert til bolig eller industri, må regulerte områder som ikke har blitt ennå fordi det er dyrt å bygge ut veg, vann og avløp, avreguleres.

Hovedpunkter for Giske MDG:

Utbygging må skje i allerede utbygde områder for å bevare mest mulig natur og dyrkbar jord.

Krav om arealnøytralitet og naturnøytralitet, slik at hvis et nytt område blir regulert for utbygging, må et annet avreguleres.

Blir natur skadelidende i et prosjekt, skal naturen erstattes/reetableres et annet sted.

At kommunen skal ta i bruk naturmangfoldsplanen og naturmangfoldslova i alt plan- og utviklingsarbeid, samt sikre at alle tilgang til områder for friluftsliv gjennom planarbeid og forvaltning av friluftslova.

 

Infrastruktur: Ytterland

Ytterland er det naturlige geografiske sentrum i kommunen; Knutepunkt for både kollektivtransport og bilister.  Tilbud lagt hit vil vere lett tilgjengelig for alle innbyggerane.

Vi ønsker at flest mulig tilbud i kommunen blir lagt til Ytterland, både ved at kommunen aktivt plasserer det der eller ved å legge til rette for etablering.  Dette vil skje over tid, i samarbeid med næringslivet og grunneigerane.

Det sentrale arealet ved Ytterland skal kun brukast til fellesformål.

Vi ønsker også at det blir etablert ein delingsteneste for bil og/eller elsykkel på Ytterland, eller andre løsninger for å lette transport til og frå Ytterland som kollektivknutepunkt.

 

Aktivitetsbuss/ringbuss, slik vi kan sjå ei mogleg løysing

 

Giske mdg drodler rundt muligheten for ein aktivitetsbuss som går ofte mellom dei mest sentrale haldeplassane (sjå illustrasjon)

Timesrute, som passerer på fast tidspunkt kvar time.

Få stopp for å vere effektiv.  Hensikten er at det skal kreve like lite eigenfrakt – i tillegg til buss – å kome til ein aktivitet kvar som helst i kommunen som det i dag gjer på eiga øy.

Stoppa er tenkt lagt i ulike knutepunkt i kommunen, for å best mulig oppfylle krava over.

Prinsippet er diskutert med fylket, som er positive.

Stopp 1 Roald
Lokalsentrum, Rota stadion

Stopp 2 Vigra skule
Skule, vigrahallen.

Stopp 3 Magretevegen
Beste punkt for nærhet til Synes.

Sætra
Butikksentrum

Valderhaugstranda
Skuler, Giskehallen, rådhus, kirke, bedehus, kulturhus, Øy-senteret.

Ytterland
Knutepunkt, butikksentrum, Valdervoll.

Giske rundkjøring
Nestun, skule.

Støbakk
Butikk, barnehage, aldersheim, lokalt knutepunkt.

Godøy Skule
Skule, Godøyhallen, Godøy stadion, bedehus.